sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Kaikki lähtee tontista 1

Ja eikun tonttia valitsemaan!

Ei ollut aivan niin helppoa, kuin mitä olisi voinut ajatella. Vai kuinka vaikeaa voi olla löytää vehreä, iso tontti ilman rasitteita, läheltä työpaikkoja ja harrasteita ja vielä sopivaan hintaan? Noh, aika vaikeaa...

Osittain vitsillä käytiin tutkimassa useampiakin eri vaihtoehtoja. Osana projektia jopa suoritettiin ajokortti neiti J:lle, koska vakavasti harkittiin isompaa tonttia vähän pidemmän matkan päästä. Esimerkiksi Kirkkonummen suunnalta, tai kehä kolmosen ulkopuolelta.

Osallistuttiin matkalla myös Espoon kaupungin tonttiarvontaan, mutta lukeman ollessa ~270 jonossa, oli parempi unohtaa haaveet kivasta sijainnista järkevään markkinahintaan.

Uusille rakentajille sanotaan aina, että "ottakaa se pääsuunnittelija heti, kun on ajatus edes tontista". Ei se ehkä ihan noin kuitenkaan toimi, mutta ainakin on hyvä yrittää huomioida perustamiskustannuksia hinnan ja sijainnin lisäksi. Tähän siis olennaisesti mm. vaikuttaa tontin maaperä, kaltevuus, olemassa olevat rakennukset ja tontille johtava tie.

Alla muutama esimerkki katsomistamme tonteista ja miksi ne valikoituivat pois.

Kalliotontti:
Plussaa: Rauhaisa ja valoisa tontti kauniilla paikalla. Korkealla ja hienot näkymät toisten rakennusten yli.
Miinusta: Tontille johtaa jyrkkä ja pitkähkö tie, jonka päässä jyrkkä mutka. Kallion louhiminen perustuksille, veden johtamiselle, kaapeleille yms viemäritekniikalle lisää merkittävästi kustannuksia. Pitkä jyrkkä tie tontille vaatii nelivedon talvella. Paljon ylläpitoa talvella.

Postimerkkitontti (kirveenvarsi) takapihalla:
Plussaa: Hyvä sijainti, edulliselta vaikuttava hinta.
Miinusta: Ei omaa rauhaa, pieni tontti, tiukemmat kaavamääräykset rakentamisen suhteen, rajattu rakennusoikeus. Neliöhinta todellisuudessa kallis.

Purkutalotontti-1:
Plussaa: Ok sijainti. Valmis piha ja puusto. Rauhallinen ympäristö.
Miinusta: Vanha kellarikerroksella oleva talo tontilla. Ei asbestitutkimusta. Tällaisen purkaminen voi tulla asbestipurkuna erittäin kalliiksi.

Lisää tontin valinnasta seuraavassa postauksessa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Terassilasituksen alle paalut? Olisikohan paaluille jotain järkevämpää vaihtoehtoa.  Keskellä maatöiden kiireitä tuli suosittelu paalut...